סטרואידים הקדמה

סטרואידים אנאבוליים

 

בפרק זה אנו נכנסים לתחום מאוד מוגדר שלא נכתב עליו רבות, המיועד בעיקר לספורטאים ואתלטים מכל ענפי הספורט השונים ולמפתחי גוף, המבקשים להגיע להישגים בתחום הבריאות והאסתטיקה הגופנית, והמתפתים לפנות לדרכים עקלקלות וחושבים על קיצורי דרך וזמן, ורוצים בתמימות ועקב מידע לקוי ש”אמצעים” מסוימים יקדמו אותם ויקצרו דרכם מהר ו”יקפיצו” אותם לליגה לאומית וכך מפתחים תלות פסיכולוגית בחומרים שונים אשר אמנם עוזרים לכאן ולכאן ונפרט עליהם בהרחבה בהמשך, אולם לא עוצרים וחושבים שלכל צד טוב יש גם צד רע, ואלו הן תופעות הלוואי השליליות, שנגרמות ע”י לקיחת חומרים/תרופות, אשר גורמים נזק לגופנו, ולעיתים שימוש מסיבי בהם גורם להרס ולמצב בלתי הפיך המסתיים לפעמים במוות .

על כן אתייחס ואפרוס את כל היריעה ואוביל אתכם צעד אחר צעד בהבנת נושא זה, אולם לפני זה אקדים ואצהיר כי מטרת פרק זה היא להזהיר מאשר לעודד, להבהיר עובדות מדעיות ולא שמועות, רכילויות , ידע מוטעה או לקוי שנצבר, יתרונות וחסרונות, מושגים ושמות, ותקווה אני שמידע זה ייתן לכם כלים ומידע נרחב שיוביל אתכם להחלטות נכונות ונבונות כאחד, שעל כן כל אדם אחראי בראש ובראשונה אך ורק על עצמו ואין לנו כל אפשרות למנוע זאת, על כן נשתדל למצות את כל הנושא בכדי שתדעו מה זה, מה כולל בחובו, ויהיה לכם את הידע הדרוש להתמודד עם הנושא. 

נקדים על כן ונאמר כי השימוש בהורמונים לסוגיהם השונים, אינו מומלץ ומסוכן לגופנו ובריאותינו, למעט טיפול אשר ניתן ואושר ע”י רופא מוסמך בלבד!

אנו ממליצים לקרוא בעיון רב את ההגדרות והמושגים הבאים, וזאת עקב שימוש רב במושגים השגורים בפרק זה.   

סטרואידים אנאבוליים 

אלו הם חומרים סינטטיים הנגזרים מחומר הנקרא טסטוסטרון, שהוא הורמון הגברי העיקרי המופיע באופן טבעי בגוף הזכרי, ואחראי על פעולות רבות.

פעולות אלו ניתן לחלקם לשתי קבוצות : 1. אנאבולי   2. אנדרוגני. 

בחלק האנאבולי הטסטוסטרון מזרז את קצב גדילתו של השריר ומפקח על חלוקת השומן בגוף, ופעולות אלו הן בעצם מטרת השימוש בסטרואידים.

שתי פעולות אלו יחדיו אינן ניתנות להפרדה מוחלטת מפני ששימוש בסטרואידים חושף את הגוף גם לתוצאות אנדרוגניות שהן פעולות בעלות אופן מיני – גברי כגון: התעבות הקול , שעירות יתר בגוף והשפעות הקשורות ביכולת המינית.

תופעות אלו אינן רצויות ונקראות; תופעות לוואי שליליות, לכן יש להימנע ככל האפשר מלקיחת חומרים אשר יש בהם השפעה אנדרוגנית גבוהה אשר מגדילות את ההשפעות השליליות ויעלו את רמת הסיכון לגופנו בשימוש בסטרואידים.

לכן בבחירת הסטרואידים יש להעדיף ולהקפיד לקחת את אלו בעלי רמה אנאבולית גבוהה, ורמה אנדרוגנית נמוכה.

לפני שנתחיל חשוב לדעת שסטרואידים אינם סמים נרקוטיים אלא תרופות, רובם סינתטיים ומחקים את ההשפעות האנאבוליות של ההורמונים הטבעיים שמטרתם  למען הרפואה,  ו”תופעות הלוואי” של תרופות אלה גורמות לנו לדברים שנפרט בהמשך.

הסטרואידים עצמם אינם ממכרים פיזית, אלא ממכרים פסיכולוגית ומשפיעים באופן פיזי, וזאת מפני שכאשר רואים אנשים אחרים המשתמשים בסטרואידים והנראים תוך זמן קצר יחסית ( ביחס של 5 ל- 1 לערך) שונים בתכלית, מתחילים לחשוב פעמיים ומתגרים מן המחשבה איך להיות גדול, חזק וחטוב, ולא חושבים על הצד השני של המטבע, על תופעות הלוואי הנגרמות עקב כך. 

ניתן לומר אם כן כי אלו הן תרופות אשר אנשים משתמשים בהם מסיבות רפואיות, וכן משרתות את המטרה שלשמן נוצרו ומרפאות. הן אינן קטלניות כאשר לוקחים אותם בצמוד לפיקוח רפואי.

כיצד פועלים הסטרואידים

כאשר חודרים הסטרואידים למחזור הדם באם זה בצורות המקובלות ע”י גלולה או 

הזרקה, וישנה אפשרות לעשות זאת בצורה דמוי חוקן ישירות למעיים, מוצאים האנאבולים את דרכם לתאי שריר מיוחדים אשר שם הם מבצעים את פעולתם על הגנים האחראים לסינתזה של פרוטאינים באותה צורה שהטסטוסטרון עובד. הם קושרים עצמם בצורה פיזיקלית לחלקים מיוחדים בתוך התא, ומגרים את הד.נ.א. ואת הר.נ.א. לכוון את הריבוזומים לייצר שרשראות של פרוטאינים ביחד עם הסטרואידים האנאבוליים.

הסטרואידים מסייעים לגוף לייצר כמות גדולה יותר של הורמון גברי העוזר בפיתוח השרירים ושומר על נפח השרירים בצורה שונה, מפקחים על חלוקת השומנים בגוף ושרפתם לאנרגיה ומאלצים את הגוף לנצל את כל החלבון שנכנס אליו.

גוף האדם (אצל זכרים) מסוגל לייצר 17 מ”ג טסטוסטרון ליום ויש לציין להשכלה כללית שהגדלת המינון לא תביא לתוצאות יותר טובות בהכרח מסיבות כגון גנטיקה-תורשה, ותגובת מערכת החיסון והגוף למצבים לא “טבעיים” של התערבות התרופות שאנו מחדירים לגופנו במהלך הטבעי של הגוף.

הסטרואידים עצמם יהיו כמעט חסרי תועלת ללא תזונה נכונה ומותאמת, וכידוע, לא כל הכמות הנצרכת מגיעה לידי מיצוי ושימוש עקב יכולת הגוף לקלוט כמות מסויימת בלבד ולעבד אותה, ושאר הכמות הנותרת נספגת בכבד ובמחזור הדם.

בגוף חייבת להיות כמות זמינה של ויטמינים ומינרלים אותם אנו מקבלים דרך מזוננו, או ע”י תוספות מזון מרוכזות בכדי שהסטרואידים יפעלו בצורה טובה.

בכדי להאט את ספיגתו של הסטרואיד בכבד גילו שאם מוסיפים חומר מסוים בחולייה ה – 17 במולקולת הסטרואיד הנקראת בשפה המקצועית – מקבוצת  CH3 ” אלפא-אלקלאיד 17 ” דבר זה מאריך בצורה משמעותית את אורך חיי המולקולה, אך גורם גם לתוצאות ותופעות לוואי לא נעימות.

הסטרואידים האנאבוליים גורמים ל- 2 סוגי שינויים עיקריים בגוף :

1. שינויים במבנה השלד והשרירים.

2. שינויים באיברי המין, בפעילות, וביכולת המינית.   

×