מהו ה- BMI?

מהו ה- BMI? 

מדד  ה- BMI  (Body Mass Index) הוא מדד המודד את היחס בין משקל הגוף לגובה, ומשמש כלי זמין מאוד ונוח לשימוש. התוצאה מתורגמת בהתאם לגיל הנבדק כדי ללמוד על היחס (פרופורציה) בין הגובה למשקל של הנבדק. מדד זה משמש כלי למדידת עודף ותת-משקל ועל ידי כך לאבחן התפתחות בעיות בריאות הקשורות לעודף משקל. הבעיה בשיטת מדידת זאת שאין דרך לדעת אם מדד גבוה של אדם מסוים נובע ממסת שומן גדולה או ממסת שריר גדולה. יחד עם זאת, ברור שהמדד מתאים לרוב האוכלוסייה (אחוז האנשים באוכלוסייה עם מסה שרירית גדולה הוא נמוך מאוד), יתרה מכך יש אפשרות לבדוק מדדים נוספים (כגון: מדידת אחוזי שומן בעזרת קליפר או מדידה פשוטה של היקף המותניים) על מנת לקבוע בבטחה אם לאדם יש עודף משקל הנובע ממסת שומן גדולה או ממסת שריר גדולה.  
     
כיצד מחשבים את ה- BMI?
בשיטה המטרית:           BMI = משקל (בקילוגרמים) ÷ גובה בריבוע (במטרים)
בשיטה הלא- מטרית: BMI = [משקל (בפאונדים) ÷ גובה בריבוע (באינצ’ים) ] * 703

בטבלה זו מוצגים מדדי BMI והגדרה של רמות הסיכון השונות לתחלואה הנובעת מהשמנה (מחלות לב, סרטן, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד).


BMI             קטגוריה                               רמת הסיכון הבריאותי              רמת הסיכון הבריאותי המותאמת לאחוז                                                                            על פי מדד ה- BMI                  גורמי מחלה נוספים ו/או גורמי סיכון נוספים
< 18.5      תת משקל (Underweight)              נמוכה                                                      בינונית
18.5-24.9    משקל בריא (Healthy Weight)      מינימלית                                              נמוכה
25-25.9       עודף משקל (Overweight)              בינונית                                              גבוהה
30-34.9     שמן (Obese)                              גבוהה                                                      גבוהה מאוד
35-35.9     שמן מאוד (Very Obese)              גבוהה מאוד                                              גבוהה בצורה קיצונית
40+             שמן באופן מסוכן (Morbid Obesity) גבוהה בצורה קיצונית                              גבוהה בצורה קיצונית

גם לפיזור השומן בגוף יש השפעה על הסיכון הבריאותי האישי. לדוגמא שומן המתרכז בבטן (שומן תוך בטני), המכונה גם “השמנת תפוח” (הנפוצה יותר בגברים) מהווה סיכון בריאותי נוסף, לעומת זאת, לשומן המרפד את המותניים ואת הירכיים (שומן תת עורי), המכונה “השמנת אגס” (הנפוצה יותר בנשים) מהווה סיכון בריאותי נמוך יותר. מידת סיכון זו ניתנת להערכה באמצעות מדידת המותניים בס”מ, והיחס בין היקף המתנים והירכיים.

×